Νέο Οίτυλο

Τοποθεσία & Οδηγίες Πρόσβασης

Το Νέο Οίτυλο

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν το εμπορικό κέντρο της Μάνης, η Τσίπα. Η θέση του ήταν κατά μήκος της παραλίας με θέα το απέραντο γαλάζιο του Μεσσηνιακού κόλπου. Η τοποθεσία του πολύ σημαντική και τότε και τώρα. Λόγω της θέσης του και της άμεσης πρόσβασης των πλοίων στη στεριά, κάποτε ήταν ένας εμπορικός παράδεισος που τον επισκέπτονταν όλοι από τις γύρω περιοχές για προμήθειες. Μεγάλα παντοπωλεία της εποχής, καταστήματα ξυλείας και οικοδομικών υλικών, υποδηματοποιεία, εμποροραφεία, ελαιουργεία, μύλοι και φυσικά καφενεία, ξενοδοχεία και εστιατόρια δέσποζαν κατά μήκος της παραλίας.

Η τωρινή του μορφή σαν Νέο Οίτυλο (η σύγχρονη ονομασία) σε τίποτα δεν θυμίζει το άλλοτε μεγάλο εμπορικό κέντρο της Μάνης! Σήμερα το Νέο Οίτυλο ένα μικρό ψαροχώρι δίπλα στη θάλασσα, είναι ένας άκρως τουριστικός προορισμός που συνδυάζει τη θάλασσα και το βουνό και απευθύνεται σε όλους τους επισκέπτες και για όλες τις προτιμήσεις.

Μπορεί κάποιος να έρθει και να ξεκουραστεί απολαμβάνοντας ηρεμία, καλό φαγητό, και υπέροχη θέα αλλά και διασκέδαση σε όμορφα μπαράκια και ταβέρνες. Είναι όμως και προορισμός που μπορείτε να τον έχετε σαν βάση για τις εκδρομές σας στη Μάνη και γενικότερα στη Λακωνία.

Εκδρομές & Εξορμήσεις

Μόλις 2 χλμ. μακριά είναι το γραφικό Λιμένι με τα σμαραγδένια νερά, και το Καραβοστάσι με τις ωραίες ψαροταβέρνες. Ανεβείτε στο βουνό και επισκεφθείτε το Ομηρικό χωριό Οίτυλο – πριν μπείτε στο χωριό απολαύστε τα πυργόσπιτα και τα πέτρινα κτίσματα του χωριού από ψηλά. Τα Σπήλαια Διρού απέχουν μόλις 15 λεπτά. Στην Αρεόπολη (7 χλμ)το πρωί θα κάνετε τις αγορές και το βράδυ θα περπατήσετε στα πέτρινα σοκάκια της με τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια να δεσπόζουν και θα απολαύσετε το ποτό σας στα μικρά μπαράκια που ξεπηδάνε μέσα από τα πέτρινα παραδοσιακά κτίσματα.

Για ημερήσιες εξορμήσεις προτιμήστε να επισκεφθείτε το Ακρωτήρι Ταίναρο (το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας). Στη διαδρομή θα συναντήσετε το μαγευτικό Μαρμάρι και την ξακουστή Βάθεια. Ο Γερολιμένας και ο Κότρωνας είναι 2 παραθαλάσσια χωριά που θα πρέπει να επισκεφθείτε. Μόλις 30 λεπτά απέχει το γραφικό Γύθειο με τις ψαροταβέρνες στο λιμάνι και τις ωραίες παραλίες του. Αποδράστε επίσης στη μαγευτική Μονεμβασιά αλλά και στην υπέροχη Καρδαμύλη με τα φυσικά λιμανάκια της.

Σχετικά links

Οδηγίες Πρόσβασης

Από Αθήνα

Από Αθήνα μέσω της Εθνικής οδού Κορίνθου – Τριπόλεως - Καλαμάτας ακολουθώντας μετά την Τρίπολη πινακίδες προς Σπάρτη συνεχίζοντας στον αυτοκινητόδρομο. Φτάνοντας στην Σπάρτη ακολουθείτε τις πινακίδες προς Γύθειο και Αρεόπολη. Πριν φτάσετε στην Αρεόπολη θα ακολουθήσετε τις πινακίδες προς Νέο Οίτυλο.
Το Elezar Apartments βρίσκεται πίσω από την ταβέρνα «Μαύρος Πειρατής».
Η απόσταση είναι 290χλμ περίπου και η διάρκεια του ταξιδιού περίπου 3,5ώρες.

Από Καλαμάτα

Από Καλαμάτα μέσω Καρδαμύλης το ταξίδι διαρκεί περίπου 1,5 ώρα, περίπου 75 χλμ.